Produse cosmetice bio, machiaj natural si uleiuri esentiale certificate organic

Produsele cosmetice bio si de machiajsunt compuse strict din plante și din ingrediente organice, care nu au fost modificate genetic si carora nu li s-au adaugat alte produse chimice. Aceste produse, fie ca sunt alimente bio, produse cosmetice bio, machiaj bio, de curatenie bio sau suplimente nutritive, reprezinta cea mai noua tendinta in ceea ce priveste modul de a trai sanatos.

Ce inseamna produse organice, bio sau ecologice? In sens general, produsele organice sunt acele produse realizate fara utilizarea substantelor chimice, fara intervenții genetice si in armonie cu natura si mediul inconjurator. In mod uzual, se numesc produse bio/organice/ecologice acele produse certificate in acest sens de un organism de certificare.

Ce este certificarea organica/bio? Din perspectiva legala, certificarea bio este procesul de certificare a produselor agricole sau a altor tipuri de produse care au legatura cu domeniul agricol: seminte, carne, mancare procesata, lactate etc. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un produs pentru a fi certificat organic difera de la o tara la alta, insa exista un set comun de reguli generale in toata lumea:

- Este interzisa, cu mici exceptii, utilizarea substantelor chimice artificiale, cum ar fi fertilizatori, pesticide, aditivi alimentari; – Este interzisa utilizarea organismelor modificate genetic;

- Este interzisa utilizarea iradierilor;

- Pamantul utilizat trebuie sa fie ferit de substante chimice timp de mai multi ani inainte de a incepe productia organica;

- Producatorii certificati trebuie sa tina o evidenta scrisa a operatiunilor de zi cu zi;

Oricand pot avea loc inspectii neanuntate ale organismelor de certificare sau ale autoritatilor. Atunci cand cumparati un produs, este foarte important sa fiti informati cu privire la provenienta acestuia, certificarile si lista de ingrediente. Acest lucru creste increderea in produs si va ajuta sa decideti mai usor. Aceste certificari sunt oferite de organisme si corpuri de control internationale, dupa atenta verificare a procesului de productie si listei de ingrediente din spatele fiecarui articol. Astfel, atunci cand vedeti pe ambalajul produsului sigla unei anumite certificari, puteti avea siguranta ca acesta indeplineste toate criteriile pentru a fi un produs cu adevarat “bio”. Mai jos gasiti o lista a acestor certificari bio, logo-urile prin care sunt semnalizate pe ambalajul produselor, precum si o scurta descriere.

ECOCERT

                                                                                                   

Ecocert este un organism de inspectie si certificare creat in Franta in 1991 de catre un grup de agronomisti constienti de nevoia de a dezvolta metode de agricultura care sa nu fie daunatoare pentru mediu si constienti de importanta de a asigura o forma de recunoastere celor dedicati acestei metode de productie. De la crearea sa, Ecocert s-a specializat in certificarea produselor de agricultura organica. Ecocert a contribuit la dezvoltarea agriculturii organice in anii 1990 ajutand la conturarea unor masuri de legislatie franceza si europeana. Fiind implicate in promovarea agriculturii organice, Ecocert colaborareaza astazi cu institutii franceze si internationale pentru a sprijini dezvoltarea proiectelor lor. Castigand increderea profesionistilor din aceasta industrie si a consumatorilor, Ecocert a devenit astazi un punct de referinta in certificareaorganica peste tot in lume.

COSMEBIO

                                                                               

COSMEBIO este cea mai renumita asociatie profesionala din domeniul ecologiei si al cosmeticelor organice. COSMEBIO s-a nascut in 2002 dintr-un parteneriat intre un zece laboratoare cosmetice care erau dedicate stabilirii unei CARTE pentru crearea unei industrii a cosmeticelor ecologice si naturale care sa foloseasca numai ingrediente din agricultura organica. Aceasta CARTA certifica faptul ca produsele cosmetice sunt sigure pentru consumatori si respecta mediul inconjurator, fara a folosi mesaje de marketing false. Creata la inceput de un grup de companii pioniere, asociatia a crescut in timp iar astazi include toate companiile care doresc sa activeze in domeniul cosmeticelor ecologice si organice, fiind asociatia europeana numarul 1 in acest industrie.

QUALITE` FRANCE

                                                                                         

Qualité-France SAS este o filiala a Bureau Veritas Certification France, organism de certificare a sistemului de Calitate, Mediu si Siguranta. Echipele de specialist agro-alimentari ai Qualité-France SAS intervin pe tot teritoriul Frantei , precum si peste hotare. Qualité-France SAS intervine la toate nivelurile pietei, gratiei expertizei sale in materie de certificare agro-alimentara, in linie cu legislatia actuala.

BDIH

                                                                                        

BDIH este Asociatia Industriilor si Distribuitorilor de produse farmaceutice, de sanatate, a suplimentelor alimentare si produselor destinate igienei personale. Avand sediul in Mannheim, Germania, asociatia reuneste peste 440 de producatori si distribuitori de produse cosmetic si naturale, suplimente alimentare, alimente nutritionale, OTC-uri si aparatura medicala. In 1996, alaturi de producatori de cosmetice naturale de top, BDIH a dezvoltat un set de reguli pentru certificarea produselor cosmetic naturale, tinand cont de asteptarile consumatorilor. In baza acestor reguli, peste 2000 de produse au fost testate din punct de vedere al continutului si metodei de productie de catre un institut independent.

THE SOIL ASSOCIATION

                                                                                         

The Soil Association a fost infiintata in 1946 de catre un grup de fermieri, oameni de stiinta si nutritionisti care au observat o legatura directa intre practicile din agricultura si nivelul de sanatate al plantelor, animalelor, oamenilor si al mediului inconjurator. Astazi, The Soil Association este organizatia organica numarul 1 din UK, cu peste 200 de inspectori certificati peste tot in tara. Strategia The Soil Association are la baza doua directii majore: “intampinarea viitorului” si “mancare sanatoasa pentru toti”. Prima tema, “intampinarea viitorului”, promoveaza solutii care vin in intampinarea nevoilor oamenilor de a primi mancare, combustibil si imbracaminte din surse sustenabile. Cea de-a doua tema, “mancare sanatoasa pentru toti” are in vedere asigurarea de mancare organica si sanatoasa tuturor.

NATRUE

                                                                                         

Ca asociatie profesionala non-profit, Natrue reuneste toti fanii produselor organice si naturale. Scopul este unul singur: acela de a promova si proteja frumusetea naturala si produsele de intretinere a pielii. In prezent, cosmeticele naturale nu sunt definite legal nicaieri in lume. Natrue militeaza pentru a asigura materii prime de calitate pentru obtinerea de cosmetice naturale. Logo-ul Natrue ofera certitudinea ca produsele cu aceasta certificare folosesc ingrediente naturale si organice, procese de productie si practici prietenoase pentru mediul inconjurator. Natrue certifica produsele cosmetice pe 3 nivele: Cosmetice Naturale (ingredientele trebuie sa fie naturale, dar nu neaparat organice); Cosmetice naturale cu ingrediente organice (minim 70%); Cosmetice organice (minim 95%).

LEAPING BUNNY

                                                                                            

Pana in 1996, tendinta de a cumpara produse “ne-testate pe animale” devenise foarte populara, dar acest mesaj era de multe ori confuz sau gresit interpretat de catre consumatori, iar in ultima faza devenise de-a dreptul frustrant. Companiile au inceput sa-si creeze propriile logo-uri de certificare, creandu-si propria definitie a termenului “ne-testat pe animale”, fara sa implice in acest process asociatiile pentru protectia animalelor. Ca raspuns la acesta miscare, 8 grupuri nationale de protective a animalelor s-au reunite pentru a forma Coalitia pentru Informarea Consumatorilor cu privire la Cosmetice (CCIC). CCIC promoveaza un singur standard coherent si un singur logo Leaping Bunny recunoscut international. CCIC lucreaza alaturi de companiile din industria cosmeticelor pentru a simplifica  si a spori increderea consumatorilor in produsele netestate pe animale.

FAIR TRADE

                                                                                             

Fair Trade Association este un grup de 25 organizatii care lucreaza impreuna pentru a oferi conditii comerciale mai bune producatorilor. Din sediul central din Bonn, Germania, asociatia stabileste standardele Fairtrade si sustine producatorii din asociatie. Misiunea Fair Trade este aceea de a crea conditii comerciale mai bune pentru producatorii dezavantajati, de a-i pune in legatura cu consumatorii si a-i ajuta sa-si imbunatateasca vietile.

BIO-SIEGEL

                                                                                             

Bio-Siegel este certificarea nationala creata de guvernul Germaniei in 2001 care identifica produsele si alimentele care provin din agricultura organica, indiferent de marca de producator sau de asociatie. Logo-ul Bio-Siegel poate fi folosit pentru etichetarea tuturor produselor care sunt in conformitate cu Legea Europeana (EEC) 2092/91 privind productia organica a produselor din agricultura si care contin ingrediente de provenienta organica in proportie de cel putin 95%. Etichetarea produselor cu logo-ul Bio-Siegel reprezinta o garantie solida pentru consumatori, fiind in acelasi timp usor de obtinut de catre producatorii care indeplinesc criteriile necesare.

BIOAGRICERT

                                                                                              

Bioagricert este un organism de control si certificare infiintat in 1984. In 1993 a fost recunoscut de Ministerul Agriculturii din Italia drept Corp National Autorizat pentru controlul si certificarea produselor organice. In 2007 Bioagricert a fost inclus pe lista organismelor de control autorizate din Uniunea Europeana. Cu aproximativ 10.000 de operatori certificate la nivel gloval si peste 25 de ani de experienta, Bioagricert ofera servicii oricaror tipuri de operatori, pentru certificarea produselor si a proceselor de productie. La nivel international, Bioagricert lucreaza in diferite tari.

AGRICULTURE BIOLOGIQUE

                                                                                              

AB (Agriculture Biologique) este logo-ul national francez pentru certificarea produselor organice incepand din 1985. Organismul care administreaza si promoveaza aceasta certificare este L’Agence Bio, o asociatie care reuneste:  Miniesterul Agriculturii, Minesterul Ecologiei si Dezvoltarii sustenabile, APCA ( Adunarea Generala a Camerelor Franceze de Agricultura), Coop de France (Federatia cooperativelor din agricultura), FNAB (Federatia Nationala pentru Agricultura Organica) si SYNABIO (Federatia Natioanala a Procesatorilor de Produse Naturale si organice). Pentru a primi aceasta certificare, produsele trebuie sa contina component e organice in proportie mai mare de 95% si sa fie produse sau procesate in UE.  

DEMETER

                                                                                       

Demeter este singura asociatie ecologica care a construit o retea globala de organizatii  cu certificare individuala. Din 1997 Demeter-International a fost fondata pentru o cooperare mai stransa intre sferele legala, economica si spirituala.

EU ORGANIC FARMING  / AGRICULTURA BIOLOGICA

                                                                                        

In 2007, ideea de promovare a sectorului agriculturii ecologice prin introducerea unui logo ecologic obligatoriu al UE a beneficiat de sprijinul necesar din partea tuturor Statelor Membre. Reglementarile actuale UE privind productia ecologica stabilesc modul de administrare al culturilor agricole si efectivelor de animale si modul de procesare al alimentelor si nutreturilor, pentru ca acestea sa poata fi etichetate ca ecologice. Conformitatea cu Reglementarile UE privind produsele ecologice este, de asemenea, obligatorie pentru produsele care vor purta sigla UE pentru agricultura ecologica. Este, de asemenea, obligatorie mentionarea pe eticheta si a codului organismului de inspectie care inspecteaza operatorii din domeniul agriculturii si certifica si produsele ecologice. Sigla UE este creata pentru a mari gradul de recunoastere al produselor ecologice in randul consumatorilor si actioneaza la fel ca si siglele nationale pe care le puteti observa pe produsele din tara dumneavoastra. Noul logo ecologic este cel de-al doilea simbol care certifica produsele ecologice din UE. Primul a fost lansat la sfarsitul anilor 1990 si a fost aplicat in mod voluntar. Acesta a fost scos din uz incepand cu data de 1 iulie 2010, desi inca mai poate aparea pe anumite produse care trec prin lantul de furnizare.

USDA ORGANIC (United States Department of Agriculture)

                                                                                            

Departamentul de Agricultura al Statelor Unite (USDA) deruleaza Programul National pentru Agricultura Organica (NOP) pentru stabilirea standardelor care certifica un produs de agricultura ca fiind produs in mod organic. Misiunea USDA este aceea de a asigura integritatea produselor organice in SUA si peste tot in lume.

JAS (Japan Agricuultural Standards)

                                                                                     

Incepand in Aprilie 2011, toate produsele si materialele organice pe baza de plante exportate catre Japonia trebuie sa fie in conformitate cu Standardele Japoneze in Agricultura (JAS), stabilite de catre Ministerul Japonez al Agriculturii, Padurilor si Pescuitului (MAFF).  Logo-ul JAS este singurul symbol organic recunoscut in Japonia.

VEGAN SOCIETY

                                                                                            

The Vegan Society este o organizatie de caritate care promoveaza si sustine stilul de viata vegan. Fondata in 1944, The Vegan Society ofera consultanta despre stilul de viata si alimentatie care exclude produsele animale, in beneficiul oamenilor, al animalelor si al planetei. The Vegan Society are ca scop promovarea veganismului pentru a reduce suferinta oamenilor si a oamenilor si pentru a diminua impactul asupra mediului.

VEGETARIAN SOCIETY

                                                                                    

The Vegetarian Society este o organizatie de caritate care lucreaza pentru a sustine si creste comunitatea vegetarienilor din UK. The Vegetarian Society coopereaza cu jucatori din industria produselor alimentare si cosmetic, cu agentii guvernamentale, politicienti si profesionisti, ramanand insa un organism independent. Fondata in 1847, este cea mai veche organizatie vegetariane din lume. Prin activitatea sa, the Vegetarian Society sustine drepturile vegetarienilor si veganilor, oferind sfaturi si informatii gratuite, educand copii din scoli despre beneficiile vegetarianismului, educand bucatarii din profesionistii din industria HORECA si oferind acreditare produselor care respecta standardelor organizatiei.

ASTHMA ALLERGY ASSOCIATION DENMARK

                                                                                          

Asthma Allergy Association din Danemarca este o organizatie care asigura un sistem de certificare si etichetare a produselor de pe piata daneza, clarificand riscul de alergii al acestora. Logo-ul AAA reprezinta garantia ca ingredientele unui produs au fost atent evaluate de care chimisti cu experienta, care certifica faptul ca acestea nu prezinta riscuri de alergii ale pielii.